Sunday, September 21, 2008

Opening Nights 2008 vol1

AfterschoolΤην ταινία την παρακολούθησα γιατί ως εθελόντρια συνόδευα τον σκηνοθέτη της ταινίας Antonio Campos.
Στην πρώτη μεγάλου μήκους του απόπειρα ο νεαρός σκηνοθέτης μοιάζει να πατάει στα βήματα των Gus Van Sant και Michael Haneke. Χρησιμοποιεί κατά κύριο λόγο στατικά πλάνα και τις λίγες φορές που η κάμερα μετακινείται ακολουθεί «ασφυκτικά» το νεαρό πρωταγωνιστή. Η ταινία με τον απροσάρμοστο Robert στο επίκεντρο και τον θάνατο δυο συμμαθητριών του μπροστά στην κάμερα του αποτελεί ένα σχόλιο πάνω σε μια γενιά που έχει μάθει να ζει μέσα από εικόνες. Αργοί ρυθμοί, άκυρα πλάνα, ένα διφορούμενο τέλος και δυο ώρες διάρκεια μπορεί να κουράσουν τον θεατή τόσο που κάπου στα μέσα της ταινίας να χάσει το ενδιαφέρον του. Όπως έγινε και με μένα και τελικά δεν κέρδισε την ψήφο μου.Better ThingsΔυο ώρες χαμένες από τη ζωή σας. Διάφοροι χαρακτήρες κάπου στην αγροτική Αγγλία που πειραματίζονται με τα ναρκωτικά και το σεξ. Κάτι άσχετοι ηλικιωμένοι. Αργοί ρυθμοί και αμπελοφιλοσοφίες. Καμία εκατοστοί δυσαρεστημένοι θεατές. Αρνητική ψήφος και εδώ.


Ping-pongkingenΑυτή την επέλεξα γιατί είναι σουηδική και μια ιδιαίτερη συμπάθεια σε αυτή τη χώρα την έχω. Η αρχή και το τέλος ήταν εξαιρετικά αλλά κάπου στο μέσο το χάνει. Η ιδέα δυο αδελφών που επαναπροσδιορίζουν τις σχέσεις τους μετά την ανακάλυψη ότι ο ένας έχει άλλο πατέρα είναι συγκινητική και αστεία ταυτόχρονα. Μερικές καλές στιγμές, αστείες ατάκες και όλα καλυμμένα από το εκτυφλωτικό άσπρο της βόρειας Σουηδίας. Μπορεί να ήταν άνιση αλλά επειδή στο τέλος μου άφησε ένα ευχάριστο συναίσθημα την ψήφο μου την πήρε.


Hamlet 2Λίγη καφρίλα, μερικές αστείες στιγμές, ένας γελοίος Steve Coogan και υπερβολή στα όρια. Ένα ευχάριστο δίωρο. Τίποτα παραπάνω.


La RabiaΗ πρώτη πραγματικά καλή ταινία που είδα στο φεστιβάλ. Ένας συνδυασμός ρεαλιστικών εικόνων και μακάβριων animation που εξιστορεί την ιστορία δυο παιδιών στην αγροτική Αργεντινή που μεγαλώνουν μέσα σε ένα βίαιο περιβάλλον και το καθένα το αντιμετωπίζει διαφορετικά. Ένα καζάνι που βράζει για να εκραγεί στο τέλος στα μούτρα των μεγάλων.


Cat PeopleΑπό το αφιέρωμα στο Jacques Tourneur.Μια από τις πιο γνωστές του. Υπαινικτικός τρόμος, μύθοι και δεισιδαιμονίες μπλέκονται σε αυτή την εξαιρετική ταινία με πρωταγωνίστρια μια νεαρή κοπέλα που νομίζει ότι αν υποκύψει στις ορμές της θα μεταμορφωθεί σε πάνθηρα και θα σκοτώσει τον αγαπημένο της.


Experiment PerilousΗ προβολή έγινε με μπομπίνα που μου έφερε στο νου παλιά σινεμά. Ένας γιατρός γνωρίζει στο τραίνο μια γυναίκα η οποία λίγες ώρες μετά πεθαίνει από καρδιά. Γοητευμένος από την νύφη της μπλέκεται σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι αποφασισμένος να μάθει την αλήθεια πίσω από το θάνατο της. Ένα απολαυστικό νουαρ που φέρνει στο μυαλό τις ιστορίες της Αγκάθα Κρίστι και τις ταινίες του Hitchcock.

Gomorra130 λεπτά στην καρδιά της πιο επικίνδυνης ιταλικής μαφίας. Στα χνάρια γνωστών γκανγκστερικών ταινιών με ιταλική αύρα αυτή τη φορά και χωρίς διάθεση να ωραιοποιήσει ή να την «θεοποιήσει» δείχνει την πραγματική κατάσταση. Γυρισμένο στις αυθεντικές τοποθεσίες και με αρκετά μέλη της πραγματικής μαφίας να συμμετέχουν τουλάχιστον δεν της λείπει ο ρεαλισμός. Παρόλο που είναι λίγο μπερδεμένη η ταινία είναι αξιόλογη και κρατάει το ενδιαφέρον αμείωτο από την αρχή μέχρι το τέλος.

No comments: