Monday, September 10, 2007

Η Μυστική Ιστορία



Φέτος το καλοκαίρι αποφάσισα να μειώσω κατά ένα τη στοίβα με τα βιβλία που έχω αγοράσει εδώ και μήνες με σκοπό κάποια στιγμή να τα διαβάσω. Μέσα σε 20 μέρες, χωρίς ιντερνετ και τηλεόραση, κατάφερα να τελειώσω τον «ογκόλιθο» Μυστική Ιστορία της Donna Tartt.
Η πρώτη επαφή με τη συγγραφέα ήταν κάποια χρόνια πριν σε μια συνέντευξη της στην ΒήμαDonna με αφορμή την κυκλοφορία του δεύτερου βιβλίου της Ο Μικρός Φίλος. Η Μυστική Ιστορία είναι το πρώτο της βιβλίο που εκδόθηκε το 1992 και έγινε παγκόσμιο bestseller. Δυο περίπου χρόνια πριν όταν βρισκόμουν στην Σουηδία αποφάσισα να δανειστώ από την βιβλιοθήκη τον Μικρό Φίλο στα αγγλικά. Το γεγονός ότι δεν υπήρχε χρόνος για διάβασμα και το ότι η συγγραφέας χρησιμοποιούσε ιδιαίτερο λεξιλόγιο με αποτέλεσμα να «χάνω» πολλά από την ανάγνωση το βιβλίο έμεινε μισοτελειωμένο. Οι εντυπώσεις μου από το λίγο που διάβασα με οδήγησαν να αγοράσω την Μυστική Ιστορία όταν γύρισα πίσω στη Ελλάδα. Το βιβλίο βρισκόταν για πάνω από ένα χρόνο στην βιβλιοθήκη μέχρι να του κάνω την τιμή.
Μπορεί η πλοκή να αφορά φόνο και μια ομάδα φοιτητών που μελετάνε αρχαία ελληνικά κείμενα ,σε καμία περίπτωση όμως δεν πρόκειται για άλλο ένα αστυνομικό μυθιστόρημα. Από την αρχή γνωρίζουμε και το θύμα και τους θύτες. Αυτό που ακολουθεί είναι η εξιστόρηση των γεγονότων που οδήγησαν στον φόνο και αυτών που τον ακολούθησαν. Με έξοχη αφηγηματική γραφή σχεδόν κινηματογραφική εξιστορεί την πορεία 6 νεαρών φοιτητών, αφοσιωμένων στην μελέτη των κλασικών και σχεδόν αποκομμένοι από τους υπόλοιπους συνομηλίκους τους, από τον δικό τους μικρόκοσμο στην βίαιη έξοδο τους από αυτόν. Η Donna Tartt είναι εξαιρετικά ικανή να αναπτύσσει ενδιαφέροντες χαρακτήρες και να δημιουργεί δυνατά συναισθήματα και εικόνες, στοιχεία που είναι εμφανή και στον Μικρό Φίλο.
Όπου να’ναι θα προστεθεί και αυτό στην στοίβα.

2 comments:

Anonymous said...

Ίσως το βιβλίο που διάβασα πιο γρήγορα (η αλήθεια είναι βέβαια οτι δεν είναι και αποτα φόρτε μου, οπότε για μένα να διάβασω 600 σελίδες σε 4 μέρες είναι επίτευγμα :) )

Εμένα πάλι μου γύρισε ανάποδα,πρώτα έπεσε το σπουδαίο αυτό βιβλίο και μετά διάβασα τον Μικρό Φίλο (εκδ.Λιβάνη)( εκεί καταλαβαίνεις πραγματικό ογκόλιθο (950σελ)), η αλήθεια οτι με απογοήτευσε και μετά με κούρασε

Αλλά η Μυστική Ιστορία (εκδ.Λιβάνη) είναι εξαιτερική επιλογή

a female Darcy said...

to ligo pou exodiavasei apo ton mikro filo mou exei kinhsei to endiaferon ...thelo na matho pios telika skotose ton adelfo ths mikris. an kai xero oti den einai auto to thema